Deelname aan een studie

 


Mensen met kanker willen graag weten wat de beste behandeling is voor hun ziekte. Het antwoord hierop is grotendeels te danken aan lotgenoten die er voor gekozen hebben om deel te nemen aan een studie. Een studie is vaak een eerste stap om basaal onderzoek
(= onderzoek naar het ontstaan van kanker en naar de mogelijkheden om de kanker te behandelen) toegankelijk te maken voor de klinische praktijk.

Resultaten van studies

De onderzoeksresultaten kunnen leiden tot het vaststellen van een nieuwe behandelstandaard voor een bepaalde vorm van borstkanker.
Patiënten krijgen sneller toegang tot nieuwe veelbelovende behandelmethoden.
Soms blijkt uit een studie dat een bepaalde behandeling die veelbelovend leek niet effectief is of overbodig is.

Toestemming

Als u gevraagd wordt deel te nemen aan een studie wordt u hierover uitgebreid geïnformeerd. Soms zijn er meer onderzoeken, tests en/of bezoeken aan de behandelende specialist nodig dan u zou krijgen als u niet deelneemt aan de studie.
Het verschil met de behandeling die u zou krijgen als u niet aan de studie deelneemt (standaard behandeling) en eventueel te verwachten bijwerkingen van de studie behandeling worden toegelicht.
Deelname aan een studie is altijd vrijwillig en u wordt expliciet om toestemming gevraagd om aan een studie behandeling mee te doen.
Dit heet een 'informed consent'. Daarvoor krijgt u geruime bedenktijd.

Privacy

BOOG respecteert volledig de privacy van u en uw persoonlijke gegevens in het kader van onze onderzoeken. Wij doen ons uiterste best om uw gegevens op een veilige, respectabele manier en conform de AVG en andere relevante wet- en regelgeving te verwerken. Wilt u meer lezen over wat de AVG voor u betekent als deelnemer, ex-deelnemer, of toekomstig deelnemer aan een BOOG onderzoek? Raadpleeg dan de Privacy Verklaring.

 

Studie informatie voor patiënten

Informatie voor patiënten over de afzonderlijke BOOG studies is te vinden op:

www.kanker.nl/trials

Als u denkt dat een bepaalde studie voor u geschikt zou kunnen zijn, kunt u de pagina printen en meenemen mee naar uw specialist.
Alleen de specialist kan aan de hand van uw medische gegevens bepalen of u voor een bepaalde studie in aanmerking komt.