DCIS-dilemma: wel of geen voorloper van borstkanker? | 10-03-20

 

Eerste inzicht in DCIS-dilemma: wel of geen voorloper van borstkanker?

Lindy Visser, promovenda van BOOG onderzoeker Jelle Wesseling, verdedigde op 11 maart 2020 haar proefschrift waarin ze het eerste inkijkje geeft in welke eigenschappen bepalen of DCIS wel of geen borstkanker wordt. Dat kan in de toekomst een hoop vrouwen een zware en onnodige behandeling besparen.

Bij sommige vrouwen is een ductaal carcinoom in situ (DCIS) een voorloper van borstkanker, maar dat is lang niet altijd zo. Voor haar promotieonderzoek aan het Nederlands Kanker Instituut (NKI) zocht Visser naar een manier om te voorspellen of een DCIS wel of niet zal uitgroeien tot invasieve borstkanker. DCIS bestaat uit afwijkende cellen in de melkbuis van de borst en komt vaak aan het licht door deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Omdat onbekend is welke DCIS zal uitgroeien tot borstkanker, worden momenteel uit voorzorg bijna alle patiënten behandeld met een borstsparende operatie, vaak gevolgd door bestraling of borstamputatie. Het gaat om ongeveer 2500 vrouwen per jaar. 

In de BOOG LORD studie, met Jelle Wesseling als hoofonderzoeker, wordt onderzocht of behandeling bij een deel van de vrouwen met DCIS (zogenoemd laag-gradig DCIS) achterwege gelaten kan worden


Terug