Werkgroep locoregionaal

Locoregionale behandeling bij mammacarcinoom

Locoregionale behandeling bestaat uit chirurgie (operatie) en/of radiotherapie (bestraling). Er zijn twee soorten operaties mogelijk: één waarbij de borst gespaard blijft en één waarbij de borst geamputeerd wordt. Bij een borstsparende operatie wordt alleen de tumor uit de borst verwijderd met een randje gezond weefsel. Een borstsparende behandeling wordt altijd gecombineerd met bestraling. Bij een borstamputatie wordt de gehele borst verwijderd. Soms is het ook na een borstamputatie nodig om te bestralen.

Bij de operatie worden ook lymfeklieren in de oksel weggehaald. De kanker kan zich verspreiden via de lymfeklieren, zodat het belangrijk is om te kijken of de lymfeklieren kankercellen bevatten. Tegenwoordig wordt steeds vaker slechts een of enkele lymfeklieren verwijderd, Deze lymfeklier(en) worden ook wel de schildwachtklier(en) genoemd. Als er in de schildwachtklier(en) geen kankercellen worden gevonden, is de kans klein dat de kankercellen zich hebben verspreid en worden de andere lymfeklieren niet verwijderd uit de oksel.

Bestraling is een andere naam voor radiotherapie. De straling die op de tumor wordt gericht bevat veel energie. Die energie zorgt ervoor dat het DNA in de cellen beschadigd wordt. Kankercellen kunnen het DNA niet goed repareren waardoor de cel doodgaat. Gezonde cellen kunnen over het algemeen het genetische materiaal wel repareren.

 

Vergaderingen

De werkgroep vergadert gemiddeld 4 keer per jaar. De werkgroep presenteert het studieportfolio en nieuwe studievoorstellen op de plenaire BOOG vergaderingen 2 keer per jaar. De presentaties van het afgelopen jaar zijn na inloggen te bekijken in het agenda archief op de website.

Personen

Dr. G.J. Liefers (Voorzitter)

Chirurg LUMC

Prof. dr. L.J. Boersma

Radiotherapeut Maastro Clinic

Dr. H.J.G.D. van den Bongard

Radiotherapeut-oncoloog Amsterdam UMC

Dr. F.H. van Duijnhoven

Chirurg NKI-AVL

Dr. F. van der Leij

Radiotherapeut-oncoloog UMC Utrecht

Drs. C.C. van der Pol

Voorzitter BOOG - Chirurg Alrijne ziekenhuis

Dr. J. Wesseling

Patholoog NKI

Dr. J.L. Bakker

Internist-oncoloog Amphia ziekenhuis

Drs. L. Appelman

Radioloog Radboudumc en Alexander Monro

Inloggen