Nederlandse onderzoek bij SABCS 2022 | 12-12-22
Onderzoek van Nederlandse bodem tijdens SABCS 2022 toegelicht tijdens een aantal video interviews:
Judith Kroep, internist-oncoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum te Leiden en voorzitter van de BOOG werkgroep neo-en adjuvant, licht de internationale POSITIVE-studie toe. Deze studie onderzocht de veiligheid en zwangerschapsuitkomst bij jonge borstkankerpatiënten met een zwangerschapswens die behandeld werden met adjuvante hormoontherapie en die hiervoor de hormoontherapie tijdelijk onderbraken.
In Nederland was goede deelname aan de POSITIVE mogelijk mede dankzij de samenwerking en verwijzingen binnen de BOOG, gynaecologische expertise van dr Leoni Louwe, datamanagement van Birgit van den Bos, een Grant van KWF Kankerbestrijding en deelname van patiënten en hun families.
Moleculair bioloog dr. Laura van ’t Veer, San Francisco, Verenigde Staten, bespreekt een BOOG trial: IDEAL-studie. Deze studie zocht uit welke patiënten met ER+ borstkanker baat hebben bij verlengde endocriene therapie, tien jaar in plaats van de standaard vijf jaar. Dit werd onderzocht door het genexpressieprofiel van de tumoren te bepalen met de MammaPrint. Patiënten met MammaPrint laag-risico blijken baat te hebben bij verlengde therapie.
SEQUEL-Breast- en COSMO-studie
Annemarie Almekinders, arts-onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek, bespreekt haar op het SABCS 2022 gepresenteerde onderzoek. Zij coördineert de SEQUEL-Breast-studie waarin de effectiviteit van fulvestrant beyond progression onderzocht wordt in combinatie met alpelisib bij patiënten met HR- HER2- gemetastaseerde borstkanker. Daarnaast presenteerde zij de COSMO-studie die onderzoekt wat de effectiviteit is van de benadering van oligoprogressie van borstkanker, waarbij de systeemtherapie gecontinueerd wordt terwijl de oligoprogressieve laesie lokaal ablatief wordt behandeld.
ctDNA en circulerende tumorcellen in onderzoek bij borstkanker
Lisa Jongbloed onderzoekt een betere detectiemethode voor leptomeningeale metastasen bij borstkanker met behulp van ctDNA en circulerende tumorcellen.
Noortje Verschoor onderzoekt de prognostische waarde van aneuploïdiescore in het ctDNA bij borstkanker.
Monalizumab plus trastuzumab bij patiënten met gemetastaseerde HER2+ borstkanker
Veerle Geurts, arts-onderzoekers in het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam, licht haar op het SABCS 2022 gepresenteerde onderzoek toe. De MIMOSA-studie onderzocht de combinatie monalizumab (anti-NKG2A) plus trastuzumab bij patiënten met gemetastaseerde HER2+ borstkanker die resistent zijn voor trastuzumab. Monalizumab plus trastuzumab bleek niet effectief bij patiënten met gemetastaseerde HER2+ borstkanker
Drs. Mathijs Hendriks, internist-oncoloog in Noordwest Ziekenhuisgroep en IKNL, licht zijn onderzoek toe dat als doel heeft de implementatie van klinische beslisondersteuningssystemen in MDO’s van solide tumoren te verbeteren. Hiervoor heeft hij een model ontwikkeld om de implementatie hiervan te bevorderen.
Prof. dr. Sabine Siesling, klinisch epidemioloog bij het IKNL en Universiteit Twente, bespreekt het onderzoek van Linda de Munck en collegae naar het signaleren van metachroon gemetastaseerde borstkanker. Met deze methode kunnen patiënten met gemetastaseerde borstkanker eenvoudiger gesignaleerd en geregistreerd worden om zo op landelijk niveau en population based inzicht in te krijgen in deze groep.
Posters:
Impact of the COVID-19 pandemic on the diagnostic pathway of breast cancer in the Netherlands: a population-based study |
P1-05-19 |
Complete response of ductal carcinoma in situ to neoadjuvant systemic therapy in HER2-positive invasive breast cancer patients: a nationwide analysis |
P4-06-02 |
Image-guided optimization of neoadjuvant chemotherapy duration in stage II and III HER2-positive breast cancer: radiologic and pathologic complete response (pCR) rates in the multicenter phase 2 TRAIN-3 study (BOOG 2018-01) |
PD18-06 |
CBD-oil: a potential solution in case of severe tamoxifen-related side effects |
P1-02-08 |
Follow-up in breast cancer care: guidelines and individual risks |
P4-07-17 |
Active surveillance versus conventional treatment in low-risk DCIS; women’s preferences in the LORD trial |
P6-05-11 |
M1 registration: Signaling patients who develop metachronous metastases after primary breast cancer |
P3-03-18 |
Terug