Radiotherapie bij DCIS resultaten: resultaten SABCS 2020 | 04-02-21

 

Radiotherapie op maat voor vrouwen met DCIS van de borst reduceert het risico op recidief na operatie.

Uit een internationaal onderzoek (BIG 3-07/TROG 07.01/EORTC 22085-10043/ BOOG 2009-03) blijkt dat, wanneer na een borstsparende operatie en radiotherapie van de mamma een boost bestraling op het tumorbed wordt gegeven, het risico op een recidief aanzienlijk wordt verminderd bij patiënten met een hoger risico op DCIS.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat met hypofractionering (16 fracties) van radiotherapie over de mamma vergeleken met het conventionele schema (25 fracties) het risico op recidief niet toeneemt.

DCIS treft vrouwen over de hele wereld. De resultaten van dit onderzoek zullen waarschijnlijk een aanzienlijke impact hebben op hoe patiënten met DCIS het beste kunnen worden behandeld. Door de over- of onderbehandeling van patiënten met DCIS te beperken, kan dit ook leiden tot een beter gebruik van de middelen in de gezondheidszorg.

Naast de Trans-Tasman Radiation Oncology Group (TROG) Cancer Research namen meerdere internationale onderzoeksgroepen deel wereldwijd zoals de BOOG met deelname van Amsterdam UMC loc AMC, Radiotherapie Groep, Isala, LUMC, MAASTRO, MCH, NKI-AvL, RdGG, UMCG.

Aan deze grote klinische studie namen 1.608 patiënten deel afkomstig uit: Australië, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, België, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore en Canada. Inclusie verliep voorspoedig zodat de studie bijna 2 jaar eerder dan verwacht het benodigde aantal patiënten had bereikt. Nederland includeerde 182 patiënten!

lees verder


Terug